فواید و خواص درمانی زردچوبه
زردچوبه چیست؟
زردچوبه، یک گیاه چند ساله از خانواده زنجبیل است که به طور گسترده در هند، چین، اندونزی و سایر کشورهای گرمسیری کشت داده میشود. زردچوبه دارای ریزوم (ساقه های زیرزمینی گوشتی ضخیم) است که بعد از خشک کردن و آسیاب شدن به شکل پودر زرد مایل به نارنجی قابل استفاده میشود.
خواص :
زردچوبه یک منبع غنی از منگنز، آهن، ویتامین B، فیبر، مس و پتاسیم می باشد.
بیشتر خواص زردچوبه بهخاطر وجود ترکیباتی به نام کورکومینویدها (مانند کورکومین، دمتوکسیکورکرومین و بیسدمیتوکسیکورکومین) و در صدر آنها «کورکومین» است. کورکومین جزء فعال موجود در زردچوبه و یک آنتی اکسیدان و ضدالتهاب قوی است.
کورکومین موجود در زرد چوبه خواص درمانی بسیار زیادی برای سلامت انسان دارد.
- ضد تومور
- ضد باکتری
- ضد ویروس
- ضد بیماریهای التهابی روده
- درمان ورم مفاصل
- درمان بیماریهای شکم
- کبد و زخم ها، سرطان های سینه
- پروستات
- ریه و روده ی بزرگ
- بهبود عملکرد کبد
- مقابله با بیماریهای قلبی و عروقی و حمله مغزی
- کاهش کلسترول
- تصفیه کننده خون
- تب بر
- محرک
- انرژی زا
- درمان کمردرد، پشت درد و سینه درد
- اسهال و اسهال خونی
- درمان رماتیسم و سل
- رفع دندان درد و التهاب لثه و دندان بسیار مفید و موثر است
- کورکومین باعث افزایش ترشح انسولین و کاهش قند خون در بیماران دیابتی می شود. همچنین با بهبود عملکرد سلول های اندوتلیال خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد و می تواند به اندازه ورزش موثر واقع شود.
مطالعات نشان داده اند این ماده به اندازه ای قوی است که اثربخشی آن با برخی داروهای ضد التهاب قابل مقایسه بوده، بدون این که عوارض جانبی در پی داشته باشد.
کورکومین مانند: مسکن ها و داروهای استروئیدی باعث کاهش درد و التهاب می شود. خواص ضدالتهاب زردچوبه برای درمان هر دو نوع آرتروزهای استخوانی و روماتوئیدی موثر است.
عوامل ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروس زردچوبه نیز سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
زردچوبه دارای اثر آنتی اکسیدانی ضعیف تر از ویتامین C و قوی تراز ویتامین E وسوپراکسید دسموتاز می باشد و در نتیجه ممکن است پیری و بیماری های مزمن مرتبط با افزایش سن را به تاخیر بیاندازد.
کلسترول بالا یکی از دلایل استرس اکسیداتیو است که به واسطه التهاب مزمن و قند خون بالا در بدن شکل می گیرد از این رو، کاهش التهاب در بدن می تواند از سطوح سالم کلسترول پشتیبانی کند.
نتایج مطالعات نشان داده است که کورکومین در کاهش التهاب و نشانگرهای استرس اکسیداتیو عملکردی مشابه با داروی لیپیتور (آتورواستاتین) داشته است.
استفاده از کورکومین در درمان افسردگی نتایج چشمگیر و امیدوارکننده ای به همراه داشته است. این ماده میتواند باعث تحریک تولید نوروتروفیک (نوعی هورمون رشد فعال در مغز) شود.
کورکومین می تواند سطوح عامل نوروتروفیک مشتق از مغز را افزایش دهد و در نتیجه باعث کاهش بسیاری از اختلالات شایع مغزی، از جمله افسردگی و بیماری آلزایمرمی شود.
شواهدی وجود دارد که کورکومین ممکن است از سرطان، به ویژه سرطان های دستگاه گوارش، مانند: سرطان کولورکتال پیشگیری کند. کورکومین در مرگ سلول های سرطانی نقش داشته و آنژیوژنز (رشد رگ های خونی جدید در تومورها) و متاستاز (گسترش سرطان) را کاهش می دهد.
REFERENCE
Textbook of Natural Medicine 5th Ed