۷ فایده چشمگیر و علمی ویتامین C برای بدن
ویتامین C یکی از مهمترین و شناختهشدهترین ویتامینها در بین عموم مردم است. این ویتامین محلول در آب در بسیاری از میوهها و سبزیجات وجود دارد و نقشهای گوناگونی در بدن ایفا میکند. از تقویت سیستم ایمنی گرفته تا کاهش فشار خون و محافظت از حافظه با افزایش سن، همگی از مزایای شناختهشده ویتامین C هستند.
از آنجا که بدن انسان قادر به تولید این ویتامین نیست، دریافت کافی آن از طریق رژیم غذایی یا مکملها بسیار مهم است. در ادامه، با ۷ مزیت علمی ویتامین C آشنا میشویم که دانستن آنها میتواند شما را به دریافت کافی این ویتامین ترغیب کند.
برخی از مزایای ویتامین C
۱. کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن
ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که به محافظت از بدن در برابر آسیبهای ناشی از مولکولهای مضر به نام رادیکالهای آزاد کمک میکند. تجمع بیش از حد رادیکالهای آزاد منجر به استرس اکسیداتیو شده که خود عامل بروز بسیاری از بیماریهای مزمن از جمله بیماری قلبی، دیابت نوع ۲ و حتی برخی از انواع سرطان است.
مطالعات نشان دادهاند که مصرف این ویتامین میتواند سطح آنتیاکسیدانهای خون را تا ۳۰٪ افزایش دهد. این موضوع به تقویت دفاع طبیعی بدن و کاهش التهاب کمک میکند.
۲. کمک به کاهش فشار خون
فشار خون بالا یکی از عوامل اصلی بیماریهای قلبی و سکتههای مغزی است. مطالعات متعدد نشان دادهاند که ویتامین C میتواند به کاهش فشار خون کمک کند، هم در افراد سالم و هم در کسانی که به فشار خون بالا مبتلا هستند.
در یک جمع بندی از ۲۹ مطالعه انسانی، مصرف مکمل ویتامین ث موجب کاهش میانگین ۳.۸ میلیمتر جیوه در فشار سیستولیک (عدد بالا) و ۱.۵ میلیمتر جیوه در فشار دیاستولیک (عدد پایین) در بزرگسالان سالم شد. این اثر در افراد دارای فشار خون بالا حتی بیشتر بود. چنانچه بیماری زمینه ای قلبی دارید یا دارو به ویژه داروی فشار خون مصرف می کنید، پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
۳. کاهش خطر بیماری قلبی
بیماری قلبی هنوز هم علت اصلی مرگومیر در جهان است. عوامل متعددی در بروز بیماری قلبی نقش دارند، از جمله فشار خون بالا، کلسترول LDL بالا، تریگلیسیرید بالا و سطح پایین کلسترول HDL.
ویتامین ث میتواند در کاهش این عوامل خطر مؤثر باشد. به عنوان مثال، در مطالعهای با بیش از ۲۹۳ هزار شرکتکننده، افرادی که روزانه میزان کافی و مناسبی ویتامین C مصرف کرده بودند، ۲۵٪ کمتر در معرض بیماری قلبی قرار داشتند. در مطالعه دیگری، مصرف مکمل ویتامین C باعث کاهش قابلتوجه در میزان کلسترول بد (LDL) و تریگلیسیرید شد.
۴. کاهش سطح اسید اوریک خون و کمک به پیشگیری از نقرس
نقرس نوعی آرتریت بسیار دردناک است که ناشی از تجمع اسید اوریک در مفاصل میباشد. مطالعات نشان دادهاند که ویتامین ث میتواند سطح اسید اوریک را در خون کاهش داده و از بروز حملات نقرس جلوگیری کند. برای مثال، در مطالعهای بلندمدت روی بیش از ۴۶ هزار مرد سالم، کسانی که مکمل ویتامین C مصرف کرده بودند، ۴۴٪ کمتر در معرض نقرس بودند. همچنین، تجزیه و تحلیل ۱۳ مطالعه دیگر نشان داد که مصرف به اندازه ی ویتامین C به مدت حداقل ۳۰ روز میتواند بهطور معناداری سطح اسید اوریک را کاهش دهد.
نکته ی مهم: چنانچه به بیماری نقرس مبتلا هستید، جهت مصرف هرگونه مکمل جدید یا تغییر در رژیم غذایی پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
۵. کمک به پیشگیری از کمخونی ناشی از فقر آهن
آهن برای تشکیل گلبولهای قرمز و انتقال اکسیژن در بدن ضروری است. اما جذب آهن بهویژه از منابع گیاهی میتواند دشوار باشد.
ویتامین ث نقش مهمی در بهبود جذب آهن ایفا میکند. این ویتامین آهن غیرهم موجود در منابع گیاهی را به فرم قابل جذبتری تبدیل میکند. در مطالعه ای مصرف حدود ۱۰۰ میلیگرم ویتامین C میتوانست جذب آهن را تا ۶۷٪ افزایش دهد.
۶. تقویت سیستم ایمنی
شاید یکی از شناختهشدهترین مزایای ویتامین C تقویت سیستم ایمنی باشد. این ویتامین در تولید گلبولهای سفید، مانند لنفوسیتها و فاگوسیتها، نقش دارد که در مقابله با عفونتها مؤثر هستند. علاوه بر این، ویتامین ث از گلبولهای سفید در برابر آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند. همچنین، این ویتامین در سلامت پوست نیز اهمیت دارد و به تقویت سد دفاعی پوست کمک میکند. برخی مطالعات نیز نشان دادهاند که ویتامین C زمان بهبود زخمها را کاهش میدهد. از این طرق این ویتامین می تواند برای سیستم ایمنی مفید باشد.
۷. محافظت از حافظه و عملکرد ذهنی در دوران سالمندی
افزایش سن اغلب با کاهش تواناییهای شناختی و حافظه همراه است. ویتامین C به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی میتواند از سلولهای مغز در برابر استرس اکسیداتیو محافظت کند. مطالعات نشان دادهاند که افراد مبتلا به اختلالات شناختی مانند زوال عقل معمولاً سطح پایینتری از ویتامین C در خون دارند. همچنین، دریافت بیشتر این ویتامین از طریق غذا یا مکمل با بهبود عملکرد ذهنی در ارتباط بوده است. گرچه به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است، اما شواهد موجود نشان میدهند که ویتامین ث میتواند اثر محافظتی بر مغز و حافظه داشته باشد.
مقدار مصرف روزانه:
به طور کلی، متخصصان توصیه می کنند که خانم ها روزانه 75 میلی گرم و آقایان 90 میلی گرم ویتامین C دریافت کنند. مقادیر بیشتر نیز در صورت مشورت با پزشک یا داروساز مجاز خواهد بود. هدف افراد باردار 85 میلی گرم در روز می باشد. افرادی که به نوزادان خود شیر می دهند باید سعی کنند روزانه 120 میلی گرم دریافت کنند. کودکان معمولاً کمتر از بزرگسالان به ویتامین C نیاز دارند.
توصیه می شود به طور کلی پیش از شروع مصرف، درباره ی شرایط زمینه ای، داروها و مکمل های مصرفی با پزشک خود مشورت نمایید.
منابع:
https://www.healthline.com/nutrition/how-much-vitamin-c-should-i-take-daily