تقویت سیستم عضلانی و اسکلتی بدن
آشنایی با تقویت سیستم عضلانی و اسکلتی بدن
اگر بدن را به یک ساختمان تشبیه کنیم ، اسکلت آن ساختمان اصلی ترین بخش آن به حساب می آید و مهم ترین ساختار اسکلتی ما ستون فقرات آن است که از استخوان تشکیل شده است. سلامت این استخوان ها وابسته به رسیدن ترکیبات و عناصر موثر آن است.
Ca در تقویت سیستم عضلانی و اسکلتی بدن :
حدود 99 درصد از کلسیم بدن انسان در استخوان ها و دندان ها ذخیره شده است. کلسیم برای رشد و حفظ استخوان ضروری است. با رشد کودکان، کلسیم به رشد استخوانهای آنها کمک میکند. پس از توقف رشد فرد، کلسیم به حفظ استخوانها و کند کردن روند کاهش تراکم استخوان ها کمک میکند، که بخشی طبیعی از روند پیری است. به طور کلی استخوان های انسان دائماً در حال بازسازی هستند و بافت های جدید استخوانی جایگزین بافت های قدیمی تخریب شده می شوند. افراد در سن پایین تر و جوانی، سرعت تشکیل استخوان هایشان زیاد و بیشتر از تخریب استخوان های قدیمی و کهنه است در نتیجه توده استخوانی افزایش می یابد.
با افزایش سن این روند به کندی ادامه می یابد. با بالا رفتن سن، تخریب این توده های استخوانی با سرعت بیشتری انجام می شود که در نتیجه پوکی استخوان را به همراه دارد. توده های استخوانی که در جوانی به دست می آید تا حدی ارثی است و احتمال مبتلا شدن به پوکی استخوان به میزان توده استخوانی تشکیل شده در جوانی مرتبط است.
همچنین یکی از عوامل تشدید کننده پوکی استخوان یائسگی زودرس است، مشکل اصلی در یائسگی از بین رفتن مواد معدنی استخوان است که عمدتاً از بین رفتن کلسیم در استخوان است.
Zinc :
کمبود روی یکی از مهم ترین کمبود های تغذیه ای در ایران است. زینک در واکنش های متابولیسمی بسیاری شرکت می کند. دریافت زینک به میزان کافی باعث می شود واکنش های مورد نیاز برای ساخت استخوان انجام شود. روی یک ماده معدنی ضروری است که برای رشد طبیعی اسکلتی و هموستاز استخوان مورد نیاز است. روی با افزایش استخوان سازی و جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان می تواند باعث افزایش تراکم و قدرت استخوان شود. روی می تواند تأثیر مثبتی بر عملکرد سلول های غضروفی و استئوبلاست داشته باشد، در حالی که فعالیت استئوکلاست ها را مهار می کند، که با نقش مفید روی در هموستاز و بازسازی استخوان سازگار است.
Magnesium :
منیزیم یکی از فراوانترین مواد معدنی در بدن است و برای صدها فرآیند از جمله بهبود سیستم عصبی، تجزیه مواد غذایی به ریزمغذی ها، عملکرد عضله از جمله عضله قلب، حفظ تعادل الکترولیت ها، استحکام استخوانها و دندانها و تقسیم سلولی مورد نیاز است. این مینرال برای بسیاری از آنزیم های بدن مفید است که برخی از آنها وظیفه تبدیل مواد غذایی به انرژی را بر عهده دارند. این ماده معدنی برای شل شدن و رفع گرفتگی عضلات از جمله عضلات قلب لازم است و به عنوان یک مسدود کننده طبیعی برای کلسیم عمل می کند که باعث انقباضات عضلانی می شود.
منیزیم برای سلامت استخوان ها مهم است. افرادی که دریافت منیزیم بیشتری دارند، تراکم استخوان بالاتری نیز دارند که در کاهش خطر شکستگی استخوان و پوکی استخوان مهم است.
افزایش دریافت منیزیم از طریق غذا و آب نمی تواند میزان منیزیم خون را به خصوص در افراد سالخورده که برخی داروها را مصرف می کنند یا کسانی که مشکلات گوارشی دارند، افزایش دهد. بنابراین به نظر می رسد دریافت مکمل موثرترین روش برای افزایش منیزیم خون است.
Vitamin D در تقویت سیستم عضلانی و اسکلتی بدن:
ویتامین D یکی از ویتامینهای ضروری برای سلامت بدن است که جزو ویتامینهای محلول در چربی به حساب میآید. این ویتامین فواید بسیار زیادی برای سلامت بدن دارد که تاثیر آن بر روی استخوانها و استحکام آن از مهمترین خواص آن است.
ویتامین D از طریق کنترل و ایجاد تعادل در کلسیم و فسفر، به رشد و استحکام استخوانها کمک میکند. این ویتامین با افزایش جذب فسفر و کلسیم از رودهها و کاهش دفع از کلیه به عملکرد و متابولیسم استخوانها کمک میکند و به وسیلهی ترجمه ژنهای هسته سلول به رشد انواع سلولها کمک میکند.
کمبود طولانی مدت و شدید ویتامین D منجر به راشیتیسم در کودکان و استئومالاسی در بزرگسالان می شود. کمبود و فقر ویتامین D در بسیاری از جمعیت ها گزارش شده است، اما این موضوع در افراد مسن نگران کننده تر است.
تعدادی از مطالعات اخیر نشان داده اند که نقش ویتامین D در جلوگیری از شکستگی استخوان ممکن است از طریق تأثیرات واسطه ای آن بر عملکرد عضلات (نقص در عملکرد عضلانی یکی از علائم کلاسیک راشیتیسم است) و التهاب باشد. مطالعات نشان داده اند که مکمل ویتامین D می تواند قدرت عضلانی را بهبود بخشد که به نوبه خود به کاهش وقوع زمین خوردن کمک می کند، که یکی از بزرگترین عوامل در بروز شکستگی است. پوکی استخوان اغلب به عنوان یک بیماری التهابی در نظر گرفته می شود و سایتوکین های پیش التهابی با افزایش متابولیسم استخوان مرتبط هستند. بنابراین مکانیسمهای تنظیمکننده ایمنی ویتامین D ممکن است اثر این سیتوکینها را بر سلامت استخوان و خطر شکستگی بعدی تعدیل کند. بنابراین، ویتامین D ممکن است از طریق مکانیسمهای مختلف بر خطر شکستگی تأثیر بگذارد.
Vitamin K2 :
ویتامین K2 به جذب مواد مغذی در بدن کمک کرده و نقش مهمی در باروری، عملکرد مغز، رشد نوزادان و کودکان و سلامت دندان ها دارد ولی متاسفانه اکثر مردم به اندازه کافی این ویتامین را دریافت نمی کنند. ویتامین K1 معمولا بیشتر در سبزیجات و میوه ها یافت می شود در حالی ویتامین K2 در غذاهای مشتق شده از حیوانات موجود است .کمبود ویتامین K2 می تواند باعث ایجاد پلاک در شریان ها، لک افتادن بر روی دندان ها، سخت شدن مفصل ها و ایجاد علائمی مانند آرتروز و درد شود . ویتامین K2 خواض ضد التهابی دارد که ممکن است به پیشگیری و درمان برخی از سرطان ها کمک کند.
ویتامین K2 با فعال کردن پروتئینی که مسئول سپردن کلسیم به استخوان و دندان است، در ایجاد استخوان های قدرتمند نقش دارد. همچنین به همراه ویتامین D، به کاهش فعالیت سلول های دخیل در تجزیه استخوانی کمک میکند. درضمن این ویتامین قادر به فعال کردن پروتئین هاییست که کلسیم را از بافت های نرم مثل شریان ها حذف میکنند و در نتیجه میتواند ریسک بیماری های قلبی-عروقی و سکته را کاهش دهد.
در یک متاانالیز اخیر که در Osteoporosis International به چاپ رسید، مشخص شد ویتامین K2 به طرز چشمگیری چگالی استخونها را بهبود میبخشد و خطر شکستگی استخوان در خانمهایی که مبتلا به پوکی استخوان هستند را کاهش میدهد. این به معنای آن است که این ویتامین میتواند استخوانهایی که ضعیف و آسیبدیده هستند را ترمیم و بازسازی کند.
::: پیشنهاد ما : مکمل ویتاول استئوبان محصولی بسیار کامل برای حفظ سلامت استخوان ها می باشد. :::
استئوبان حاوی ویتامین د3، زینک، منیزیم و کلسیم سیترات و کربنات است و همین امر اثربخشی این محصول را افزایش داده است.
مکمل استئوبان به افزایش تراکم توده استخوانی کمک می کند و از تجزیه استخوان پیشگیری می نماید، به همین دلیل استفاده از استئوبان نقش موثری در جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان و سلامت سیستم عضلانی و اسکلتی بدن دارد.
Dr.Raana.Manoochehri
References:
- Holick MF. Vitamin D and bone health. J Nutr. 1996 Apr;126(4 Suppl):1159S-64S. doi: 10.1093/jn/126.suppl_4.1159S. PMID: 8642450.
- Laird, E., Ward, M., McSorley, E., Strain, J. J., & Wallace, J. (2010). Vitamin D and bone health: potential mechanisms. Nutrients, 2(7), 693–724. https://doi.org/10.3390/nu2070693
- Castiglioni, S., Cazzaniga, A., Albisetti, W., & Maier, J. A. (2013). Magnesium and osteoporosis: current state of knowledge and future research directions. Nutrients, 5(8), 3022–3033. https://doi.org/10.3390/nu5083022
- https://americanbonehealth.org/nutrition/minerals-for-bone-health/
- https://www.prevention.com/health/a20482939/nutrient-you-need-for-bone-health/
- O’Connor, J. P., Kanjilal, D., Teitelbaum, M., Lin, S. S., & Cottrell, J. A. (2020). Zinc as a Therapeutic Agent in Bone Regeneration. Materials (Basel, Switzerland), 13(10), 2211. https://doi.org/10.3390/ma13102211